www.aandacht.net

Vooreerst viel me op, bij het openen van de webpagina, dat ik onbewust al de voorbije jaren heel wat spirituele wegen afgelegd heb, die hier nog eens concreet en algemeen verwoord staan. “wake up”, “Aandacht” en “Den Haag” : 3 begrippen die me chronologisch het een en ander hebben bijgebracht. Net zoals in alle domeinen in het maatschappelijk en spirituele leven, worden elementen wel vaak overgenomen van zogenaamde ‘concurrenten’. Om dit te concretiseren, verwijs ik naar de website www.wijwordenwakker.org . Ooit zag ik een docu over de oprichter hiervan, in enige zin terechte bekritiseringen op het huidige beleid in de wereld en wantoestanden, maar anderzijds toch met een groot korreltje zout te nemen 😉

Na deze fase, kwam ik in de spirituele boekshop terecht in een zijstraat van de Vrijdagsmarkt, en daar kocht ik “Mindfulness” van arts David Dewulf. Hijzelf heeft een hele organisatie onder dezelfde naam als deze website, behalve dan op Belgische leest, nl. www.aandacht.be  De technieken die hij aanleert, brengen veel heil in de soms aanwezige hectiek in het alledaagse bestaan. Ook de yogacursus, aangeboden door Studioo, is van dergelijk niveau en een (bijna) wekelijkse bezigheid van me geworden!

In het kader van mijn zoektocht naar een erasmus-uitwisselingsplaats, heb ik een bezoek gebracht aan Den Haag, waar ik in contact kwam met zowel een boeddhist als een Hindoe.  In de Aziatische wijk stapte ik een natuurvoedingswinkel binnen en daar kwam ik al snel aan de praat met de zoon van de uitbaters. Die vervolledigde zijn studie voedingskunde en begon mij, geheel onbaatzuchtig, raad te geven waar mijn heikele punten lagen in voedingspatroon en waar ik dringend moest op beginnen letten. Ik kreeg een link naar een website mee, waar ik kon berekenen hoe mijn gezondheidstoestand was. Op het einde van het lange gesprek vroeg ik wat mijn schuld was. Zijn antwoord: “totaal niks, we zijn blij gezonde klanten te mogen ontvangen in de toekomst, dan ben zowel ik tevreden als jij!” De aankopen die ik in tussentijd had gemaakt, stelden qua bedrag eigenlijk niks voor in vergelijking met de loyale service die ik onverwachts gekregen had. De Hindoe werkte op een gelijkaardige manier in zijn verzorgingsproductenwinkel. Het uitgegeven geld kon zijn wijsheid helemaal niet terugbetalen. De hele situatie kwam surreëel over, en de man zei om altijd sterk te zijn, ook al kwamen slechte invloeden me tegen toen ik weer een stap buiten zette in de ‘echte’ wereld.

Toevallig geeft spiritueel leider Thich Nhat Hanh zijn lezingen in Den Haag. Jammer genoeg was ik tijdens mijn bezoek hiervan nog niet op de hoogte, anders had ik zeker dergelijk interessant moment willen meemaken.

Waarom deze websites zo populair zijn? De multimediale maatschappij waarin we leven, overspoelt ons overmatig met informatie die we nauwelijks nog kunnen slikken… Initiatieven als deze zijn dan een nieuwe toeverlaat. Contradictorisch genoeg, brengt Proximus bv. zelf een tariefplan op de markt, “ZEN”, waarmee je dus op een evenwichtige en gebalanceerde manier kan communiceren met je medemens. Een beetje dus zoals het hoort, en niet als promotor van onze eigen gecreëerde addictieve altijd-overal-alles-weten-bereikbaar-wereldje.

In feite zijn er tal van voorbeelden waar het fout zit als je naar sommige mensen om je heen kijkt. De nadruk ligt op genieten van je voeding, dankbaar zijn, je lichaam de rust en tijd gunnen het te kunnen verwerken. Maar nee, wat zie je op straat? Studenten die vettige bicki-burgers naar binnen schrokken, al haastend en hollend naar de bus, …

De goeroe schenkt aandacht aan alle activiteiten van de dag en maakt van elke gelegenheid een ritueel. De bezigheden in de keuken vormen eveneens een meditatief gebeuren. In vergelijking hiermee was Jeroen Meus bij ons dan toch een hyperkok die tegen de klok moest razen om een gerecht bij elkaar te krijgen (uiteraard onder druk van de zendtijd). Onlangs is hij echter begonnen met koken voor kinderen en was zijn taal en werkwijze rustiger. Ook heeft hij op zijn aanrecht enkele spirituele personen, die hij af en toe eens vervangt en die hem onrechtstreeks ondersteunen in zijn taken, vermoed ik J

Wat ik merk doorheen de cursus en de website is dat we een bewuste keuze kunnen maken om te leven als de Buddha. En uiteindelijk zijn er meerdere buddha’s overal te vinden, mensen die uit hun lijden probeerden te ontkomen en zo het vereffende pad willen begaan tot hun oude dag. Een ideale levensvisie, vind ik.  De hunkering naar het Nirvana durf ik dan niet dezelfde mening delen, want uiteindelijk hebben we daar nog minder zekerheid van dan van de loop van ons ‘gewone’ leven hier op aarde.

In zijn streven naar vrede, laat hij geen enkel aspect van het leven achterwege. Ook voor boosheid is er een plaats, maar hij vraagt wel dat je dan bij jezelf onderzoekt vanwaar die komt, de oorzaak ervan. Niks verdoezelen dus. In de westerse maatschappij wordt er al snel voor vanalles naar medicijnen gegrepen om het ‘echte’ probleem te maskeren. Dit heeft uiteraard een averechts effect op lange termijn en op de gezondheidstoestand van een persoon en zijn/haar leefomgeving (of groter gezien: de hele maatschappij! Vooral tegengaan van verzuring in deze tijden van crisis is heel belangrijk).

De liederen zijn heel wat rustgevender dan de hyperkinetische beats and jingles die je tegenwoordig hoort als je de radioknop omdraait. Waarschijnlijk is dit voor velen echter een enorme cultuurshock, ook al hadden wij in onze cultuur ook meer volksliederen vroeger, die het samenhorigheidsgevoel, geluk en werkethos  en –welbehagen stimuleerden.

Hetgeen mij wel afschrikt, is het gevoel toch enigszins aangespoord te worden om vaak naar bijeenkomsten te komen, anderen te motiveren, overtuigen,… Sektevorming is sowieso iets wat mij tegen de borst stuit.

Het is op zich niet de bedoeling, maar toch is er een luik aan verbonden wat aan enige commercie doet denken. De prijzen zijn echter democratisch en worden zelfs soms door aanhangers gratis verdeeld. Een leuke manier van merchandising dus!  Zolang al het aangebodene een positieve inbreng heeft op ons denken en handelen, geen enkel probleem voor mij! In tegendeel met de ultracommerciële merchandisingmachine rond bv. popicoon Lady Gaga die in feite strofen rondstrooit van verderf, als bv. “I want to get your disease”,… en obscene vertoningen. En neen, ik ben hoegenaamd niks ouderwets, dit getuigt gewoonweg geen enkel fatsoen.

Uit de vijf contemplaties (het Sanghawerkboek): “Laten we onze onzorgvuldige gewoontes transformeren
en leren in alles de juiste maat te vinden.”

Doorheen vele laagtes en enkele hoogtes heb ik geleerd welke invloeden dit veroorzaakten. Ik heb deze doorheen de jaren weten om te buigen in een bevorderende trend.

About stinus07

made fragile by others, but oh-so-strong
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s